Привет Лучана,
Този път ще напиша повече неща, заради дългото отсъствие. Голяма част от тях са мисли.
Струва ми се, че долавям кой е отделен и изолиран от всичко и това е Умът. Той живее затворен в черна кутия, не знае нищо за реалността, затова си измисля някаква.
Моята пречка е, че се вкопчвам в мислите. Изглежда имам някакво вярване, но е доста бледо, за да го опиша. Горе-долу гласи, че ако едно преживяване не е анализирано от мисли и изсечено в гранита на мисълта, то ще отлети без следа, все едно не се е случило.
Обмислях дали дисоциацията с тялото и емоциите не ме държи още по-заклещена в главата. Опитвах по-често да фокусирам усещанията на тялото, вместо мислите. Тъй като мислите са доста гъсти при мен, това не даде особен резултат, докато не се заех с обратното: да опитам да съзерцавам мисли, когато са интензивни. Още се уча как да го правя.
Няколко неща усетих. Ако напълно потъна в усещанията, изгубвам представа за формата на тялото и точното място на усещането. Все едно съм дребна като прашинка, знам, че съм някъде "вътре", но картата за местностите е далеч в мислите.
Понякога умът започва да работи вяло и мързеливо и не използва никакви никакви прилагателни. Няма "приятно", "трудно", "голямо", вместо това всичко е "такова". Харесват ми тези моменти.
Днес гледах някакви хора, които говореха и ги усетих като кукли. Единственият кукловод си нахлузва на ръката поредната играчка и се преструва, че говори през нея. Обаче не усетих себе си по същия начин.
Инерция да и съпротива. Това са двете основни пречки да се види през илюзията. И е при всеки, не си изолиран случай :-)
Наблюдавам го през годините с всички, с които работя.
Дали желанието за свобода е по-силно от тях?
Наистина ли искаш свободата независимо какво?
Но желанието за свобода трябва да идва отвътре.
На този въпрос не мога да отговоря честно. Не знам отговора.
Знам, че не мога да се спра в търсенето, дори не мога да си го помисля. Но е като някаква лакомия да получа нещо, дето даже не знам точно какво е.
Също усещам някакво избягване. Щом нещо изглежда има шанс да ми помогне, го отлагам. Като че ли тичам в кръгчета около мишената и се правя, че не виждам центъра.
С прости думи: нищо ново няма тук. Понякога мисля, че ми трябва време, друг път тази мисъл ми изглежда комична, измислен бъдещ момент, в който какво? Започвам да "бъда" по нов начин, или с нов разказ за стария начин.
Не писах, защото реших, че не можеш да ми помогнеш, ако самата аз не свърша още работа. Ако това е грешка, извинявай.
С любов,
Bibi